Το συνέδριο του προγράμματος TransR ξεκίνησε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου με μία συζήτηση αποκλειστικά για τρανς εργαζόμενες στο σεξ, με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από τις χώρες τους και τις τοπικές οργανώσεις. Οι 8 συμμετέχουσες από Ισπανία, Βραζιλία και Πορτογαλία ανέφεραν τη δυσαρέσκεια τους για το στίγμα και την πορνοφοβία που υφίστανται από φεμινιστικές, ανθρωπιστικές και ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις καθώς δεν τις σέβονται ως εργαζόμενες στο σεξ, δεν τις προσλαμβάνουν στο σταθερό προσωπικό τους και συχνά τις εκπροσωπούν εξ ονόματος τους. Στην Ελλάδα αντιθέτως παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της συμπερίληψης και της ισότιμης ένταξης τρανς ή/και εργαζόμενων στο σεξ σε οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.Η Άννα Κουρουπού μοιράστηκε τη δική της ακτιβιστική εμπειρία τονίζοντας τις δυσκολίες σε θεσμικό επίπεδο στην Ελλάδα: συχνά οι τρανς γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ως γυναίκες σε θέματα ισότητας φύλων αλλά ούτε και ως επαγγελματίες λόγω της μη αναγνώρισης της εργασίας στο σεξ ως επάγγελμα. Η Μαρία Ξανθάκη επεσήμανε απ’ την πλευρά της τις δυσκολίες εκπροσώπησης της κοινότητας στα ΜΜΕ που συχνά απαιτούν τραγικές ιστορίες θυμάτων σωματεμπορίας και αναπαράγουν εμφυλα στερεότυπα.
Στη συνέχεια, το συνέδριο με περίπου 100 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες ξεκίνησε με πολιτικές τοποθετήσεις από εκπροσώπους του Δήμου και της Νομαρχίας για τη σημαντικότητα τέτοιων συνεδρίων στην εδραίωση των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων και των εργαζομένων στο σεξ. Ο διευθυντής της οργάνωσης Porto G Apdes ανέφερε τη διαθεματική προσέγγιση που απαιτείται στην υλοποίηση προγραμμάτων για τρανς εργαζόμενες στο σεξ. Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής οργάνωσης Trans United Europe, Dinah de Riquet-Bons περιέγραψε τις πολιτικές διεκδικήσεις των κινημάτων των τρανς και εργαζομένων στο σεξ σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και ειδικά στη Γαλλία και την Ολλανδία όπου ζει. Το στίγμα των τρανς γυναικών και η σεξουαλικοποιηση τους είναι ακόμα πολύ έντονο και οι τρανς γυναίκες συχνά ζουν στην περιθωριοποίηση και την μοναξιά.
Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος TransR από όλους τους εταίρους της κοινοπραξίας, καθώς και από την Ελλάδα. Επίσης εκτέθηκαν οι φωτογραφίες του καινοτόμου photo project “Immortal beings” που διοργανώθηκε από το Red Umbrella Athens και έλαβε θετικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μία πορεία με κεριά και την ανάγνωση των ονομάτων των 331 τρανς θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους διεθνώς το 2019 ως φόρο τιμής.