Αρχική
17 Ιουνίου, 2020

Το Red Umbrella Athens χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας για την εργασία στο σεξ

Εικόνα για το άρθρο “Το Red Umbrella Athens χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας για την εργασία στο σεξ”

Το Red Umbrella Athens χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας για την εργασία στο σεξ, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας καθώς και Σωματείων και Ενώσεων των εργαζομένων στο χώρο του σεξ. Η επιστημονική, επαγγελματική και εξειδικευμένη υπηρεσιακή εμπειρία και γνώση κρίνονται απαραίτητα και θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στο διάλογο για τον νόμο 2734/1999 και τις αγκυλώσεις του.

Το κέντρο ημέρας του Red Umbrella Athens λειτουργεί από το 2015 και παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, ενδυνάμωσης και μείωσης βλάβης για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο σεξ, διεκδικώντας παράλληλα την τροποποίηση του Νόμου 2734/1999.

Η ισχύουσα νομοθεσία δημιουργεί πληθώρα αγγυλώσεων και ενώ θεωρητικά ο σκοπός της είναι να ρυθμίσει τη νόμιμη άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, στην πράξη το καθιστά καθόλα παράνομο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η μη νόμιμη άσκηση της εργασίας στο σεξ κυρίως στο χώρο της Αττικής, ωθεί στο περιθώριο τα άτομα που ασκούν αυτό το επάγγελμα, οδηγεί τους εργαζόμενους σε καταστάσεις ακραίας ευαλωτότητας, δεν προάγει την προστασία των εργαζομένων και των πελατών και συντηρεί γόνιμο το έδαφος για την παρανομία, την εκμετάλλευση και την διακίνηση ανθρώπων (trafficking).

Oι συνθήκες εφαρμογής της βέλτιστης νομοθεσίας που θα αναγνωρίζει στην πραγματικότητα πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και ανθρώπινα δικαιώματα στους εργαζομένους είναι επιτακτική ανάγκη. Η Πολιτεία οφείλει να ρυθμίσει με ευαισθησία, τόλμη και αποφασιστικότητα το ζήτημα αυτό, απαλλαγμένη από τις στερεοτυπικές ιδεοληψίες και τις έωλες προσεγγίσεις του παρελθόντος.

Είμαστε υποστηρικτές του τρέχοντος εγχειρήματος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την νομική αναγνώριση της εργασίας στο σεξ και προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική συνεισφορά των εκπροσώπων των Σωματείων στην ακολουθούσα ομάδα εργασίας.